Nove klupe na Kleku 

OBAVIJEST
Dana 07.09.2017.g u 93.g zauvjek nas je napustio naš dugogodišnji član i tajnik
HPD KLEK OGULIN gos. MILJENKO PAVEŠIĆ
Posljednji ispraćaj će se obaviti u subotu 16.rujna na groblju Sv.Petar u Ogulinu
u 11 00 sati.
 

 

                                                                                                                   HPD KLEK OGULIN


 

 


 
Plan izleta za 2017. godinu


 • 18. 02. - zimski uspon na Bjelolasicu
 • 04. i .05. 03. - Mosor
 • 29. i 30. 04. - Mljet
 • 28. 05. - Samarske stijene
 • 18. 06. - Risnjak
 • 01. 07. - Mrkopalj
 • 05. i 06. 08. - Triglav
 • 17. 09. - Učka
 • 29. 10. - Putevima biske - Umag
 •  u studenom izlet po dogovoru

 - svaki izlet biti će detaljno objavljen na stranici


   
                                                                                         

         Plan dežurstva u domu na Kleku:

 • 05. i 06. kolivoza - JELENA IVOŠEVIĆ

 • 12. i 13. kolovoza - VLADO SUŠANJ
 • 15. kolovoza - JOSIP PORUBIĆ

 • 19. i 20. kolovoza - IVAN FUMIĆ

 • 26. i 27. kolovoza - FRANJO PETRUŠIĆ

      02. i 03. rujna - IVAN PETRUŠIĆ

 • 09. i 10. rujna - DAMIR KOŠENSKI

 • 16. i 17. rujna - VLADO SUŠANJ

 • 23. i 24. rujna - IVA i ŽELJKO MAGDIĆ


HPD Klek Ogulin na ponos svima

 
Hrvatsko planinarsko društvo Klek Ogulin održalo je svoju Izbornu skupštinu na kojoj je nazočilo gotovo 90% članova. Tako velik odaziv članova može biti potvrda dobrom radu dosadašnjeg predsjednika Franje Petrušića koji je izabran za predsjednika i u narednom razdoblju.
Nakon službenog dijela Skupštine u kome su članovi upoznati s dosadašnjim radom Društva te planovima za 2016.godinu, izabran je novi Izvršni odbor, blagajnik, tajnik i ostale funkcije ovog, malog ali vrijednog Društva. 
Izbornoj Skupštini nazočio je i glavni tajnik Hrvatskog planinarskog saveza Darko Berljak koji nas je podsjetio na važnost HPD Klek Ogulin.

U ime Grada Ogulina, prisutnim članovima i gostima obratio se gradonačelnik Jure Turković koji je također istakao da moramo biti ponosni na našu kolijevku hrvatskog planinarstva.

Najavio je gradonačelnik i jedan novi projekt.
Ovom prigodom dodijeljena su priznanja za izniman doprinos u razvoju planinarstva, a dobili su ih: Milan Turković, Željko Magdić, Ivan Petrušić, Damir Košenski, Milan Žlimen, Ivica Capan i Renata Mejašić. Priznanje sa brončanim ili srebrnim značkama primili su Iva Magdić, Zvonko Ranogajec, Alen Kurelac, Božidar Sabljak, Zlatko Boban, Nagib Gaši, Hrvoje Jerak i Damjan Kolić, dok su zlatne značke dobili Ivan Fumić i Josip Špehar. 
Plaketu Saveza kao najviše moguće priznanje, dobio je predsjednik HPD Klek Ogulin, Franjo Petrušić.
 

 HPD Klek Ogulin najbolji domaćin u Hrvatskoj
 
U Hrvatskom planinarskom savezu 21. prosinca održana je svečana Novogodišnja sjednica. Tom prilikom podneseno je izvješće o radu u 2015. godini, prikazana projekcija o radu s djecom i mladima u HPS-u te su uručene godišnje nagrade najboljim udrugama, akcijama i pojedincima u trinaest kategorija.
Jedna od kategorija bila je i „Najbolji domaćin/domar planinarske kuće" u kojoj je nagradu zaslužilo Hrvatsko planinarsko društvo Klek Ogulin. Njihovi dežurni članovi u planinarskom domu na našem Kleku, brinu da dom koji je udaljen od prometnica, a jedan od rijetkih do kojeg se ne može prići automobilom, bude redovito otvoren, opskrbljen, pristupačan i primjereno uredan. Ovo im nije prvo priznanje, već jedno u nizu koje dokazuje da se trud i rad svih članova HPD Klek Ogulin, itekako isplate.
 
 


Godišnje nagrade IO HPS-a
22.12.2015.

 

U sjedištu HPS-a 21. prosinca održana je svečana Novogodišnja sjednica HPS-a. Tom prilikom podneseno je izvješće o radu u 2015. godini, prikazana projekcija o radu s djecom i mladima u HPS-u te su uručene godišnje nagrade najboljim udrugama, akcijama i pojedincima u HPS-u u trinaest kategorija.
 
 
Najbolja planinarska udruga:

Planinarsko društvo Opatija - osim proslave 50. obljetnice doma na Poklonu, dovršilo je njegovo uređenje, uložilo sredstva za postizanje minimalno-tehničkih uvjeta za poslovanje tog objekta, skrbilo o Opatijskoj planinarskoj obilaznici, imalo primjerenu suradnju s gradom i turističkom zajednicom grada Opatije, parkom prirode Učka, a radilo je na promociji planinarstva u gradu i okolici te razvijalo suradnju sa slovenskim planinarima.
 
 
Najbolji društveni rad u planinarskoj udruzi:

Nenad Jović - kao predsjednik SPK „Durango", Zagreb, osim uspješnog rada u svojoj udruzi, angažirao se na školovanju u sportskom penjanju, alpinizmu i vodičkoj djelatnosti te uzorno organizirao tri Prvenstva Hrvatske u sportskom penjanju.
 
 
Najbolji organizirana akcija:

Dani hrvatskih planinara – HPD „Mosor".  Na toj akciji, Mosorom je nekoliko dana planinarilo više od 700 sudionika iz 62 planinarske udruge iz Hrvatske te Bosne i Hercegovine, a taj je skup nakon više desetljeća održan na mjestu do kojeg nije moguće doći vozilima što je organizatoru stvorilo složene logističke poteškoće koje su prevladali na najbolji mogući način.
Pohod Tragom prvog izleta HPD-a – HPD „Japetić".  Tom primjereno organiziranom akcijom, ali i ostalim sadržajima u Samoborskom gorju zaključeno je obilježavanje 140 godina hrvatskog planinarstva. Sudjelovalo je više od 1.000 planinara iz 89 društava iz HPS-a i tri iz Slovenije, a podijeljeno je 511 prigodnih značaka tog pohoda.
 
 
Najbolji dužnosnik:

Neda Turina, članica i predsjednica Nadzornog odbora - koja je savjesno i odgovorno, ne izostajući s nijednog sastanka ostalih tijela Saveza u 2015. godina dala svoj puni doprinos u praćenju provedbe odluka i zakonitosti u radu i poslovanju HPS-a.
 
 
Najveći planinarski uspjeh:

Uspon članova „HPD Željezničar", Zagreb na Ojos del Salado, najviši svjetski vulkan i najviši vrh Čilea. Osim što su izveli zahtjevan planinarski uspon, iako je većina članova već zrelije životne dobi, planinarski boravak u Čileu iskoristili su za promociju Hrvatske i hrvatskog planinarstva u toj dalekoj zemlji, a ujedno su predavanjima i medijskom promocijom u Hrvatskoj predstavili zanimljive čileanske planine.

Najbolji rad s mladima:

Riječki planinarski savez. Tijekom godine uspješno su organizirali planinarski rad s djecom u dječjim vrtićima i školama te kroz angažman i suradnju više riječkih planinarskih društava s Gradom Rijekom. U sklopu projekta „Rijeka – zdravi grad" izdan je mali prateći dnevnik za Malu planinarsku školu i provedeno nekoliko takvih škola za djecu iz vrtića i osnovnih škola.
HPD „MIV", Varaždin. U svrhu poticanja broja mlađih članova, aktivirali su svoje sekcije sa izletničkim, alpinističkim, slobodno penjačkim i orijentacijskim programom u jednoj osnovnoj školi, a u drugoj organiziraju planinarske škole za podmladak te su u njoj osnovali sekciju „Čevo" koja potiče učenike, roditelje i nastavnike za odlazak u planine.
 
 
Najveći doprinos planinarskoj publicistici:

Đorđe Balić, autor knjige „Jankovac – planinarska priča".  Knjiga na slikovit i moderan način predstavlja zanimljivu povijesti Jankovca, a nastala je nakon velikog truda autora u prikupljanju i obradi povijesne građe.

HPD „Željezničar", nakladnik knjige „Hej lop Gojzeki"  koja je kroz 25 zanimljivih poglavlja raznih autora zabilježila uspomene te vesele planinarske skupine djece i mladih, inače i najbrojnije u Hrvatskoj.
 
 
Najbolja web stranica:

www.hpd-sisak.hr za kvalitetno uređene osnovne stranice od upoznavanja s planinarskim društvom, objašnjenjem zašto je lijepo planinariti i kako se postaje članom, od plana i pravilnika o organizaciji izleta do izvješća s njih, opisa planinarskog objekta i ostalih ažuriranih sadržaja.
 
 
Najbolji planinarski objekt:

Planinarsko sklonište Ždrilo (PD Panj, Zagreb). U 2015. godini novo otvoreno sklonište postalo je još tijekom izgradnje i uređenja uzor dobro smještenog, urednog i funkcionalnog objekta - kako u planinarskoj javnosti, tako i u stručnoj javnosti arhitekata.
 
 
Najbolji upravljač planinarske kuće:

HPD Kapela, Zagreb. U 2015. godini, osim s dva objekta u Gorskom Kotaru kojima upravlja u suradnji s drugim društvima, uspješno je skrbilo i o planinarskoj kući „Dragutin Hirtz" i skloništem „Miroslav Hirtz" na Bijelim stijenama, što predstavlja poseban izazov zbog udaljenosti od prometnice i otežane opskrbe te zbog posebnih uvjeta zaštite u strogo zaštićenom području.
 
 
      Najbolji domaćin/domar planinarske kuće:

HPD Klek, Ogulin.  Dežurni članovitog planinarskog društva u planinarskom domu na Kleku, brinu se da dom koji je udaljen od prometnica bude redovito otvoren, opskrbljen, pristupačan i primjereno uredan.
 
 
Najbolji vanjski suradnik:

Vijeće slovenske nacionalne manjine Grada Zagreba. Već više godina u prostorijama Kulturnog prosvjetnog društva Slovenski dom u Zagrebu održavaju se najatraktivna planinarska predavanja u Hrvatskoj, koja su intenzivirana posebice u 2015. godini kada je uz višetjedni postav izložbe „Zajedno u planinama/Skupaj v gorah" gostovalo nekoliko slovenskih i hrvatskih predavača.
 
 
Posebno priznanje:

Arhitekt i planinar Ivan Juretić zbog ukupnog angažmana u svim poslovima od idejnog projekta, odabira lokacije, obrade građevinskog materijala pa do rada na samom postavljanju skloništa Ždrilo.

Zoran Matić, pilot i vlasnik tvrtke „Eudora let d.o.o." zbog izuzetnog zalaganja u složenih 17 naleta helikopterom prilikom transporta građevinskog materijala za sklonište Ždrilo.